Tilaa Hyvejohtajuus-kirja
Skip to content
Osa V, luku 2

Johtajuudesta elämäntapa (1/2)

Pahin vihollisesi olet sinä itse.
— Josemaría Escrivá, Tie, nro. 225.

Johtajuuden ydin on luonne, ja luonne on elämänmittainen matka kohti henkilökohtaista erinomaisuutta. Pyrkimys elää hyveiden mukaan on Jumalan tahdon mukainen. Tie voi olla täynnä esteitä, mutta ne eivät estä meitä. Jumalan agenda ei ole meidän lopullinen epäonnistumisemme.

Tässä luvussa tarkastellaan konkreettisia askelia, jotka jouduttavat ja tukevat hyveen mukaista elämää. Näihin kuuluvat:

  • Metodi oman käytöksen, arvojen ja prioriteettien tarkasteluun – ts. omantunnon tutkiskelu.
  • Ohjausta pätevältä hengelliseltä ohjaajalta.
  • ”Hengellisen elämän suunnitelman” tekeminen ja tunnollinen seuraaminen.

On hyvä muistaa, että vaikka tämä ohjelma esitetään tässä kristillisestä uskosta periytyvin käsittein, kaikki suuret uskonnot arvostavat hyveitä ja opettavat hengellisiä harjoituksia, jotka tukevat sisäistä kasvua.

Ennen näihin syventymistä tehdään lyhyet loppuanalyysit joistakin sisäisen kasvun pääesteistä.

Pääkompastuskivet

1) Moraalinen konformismi. Varaudu uimaan vastavirtaan maailman egoismin, relativismin ja materialismin vesissä. Älä kuuntele sitä, mitä muut sanovat. Sulje silmäsi trendeiltä (alasta riippumatta), joista puuttuu totuuden loiste. Kanna vastakulttuurisia värejäsi ylpeydellä. Totuuden loiste erottaa sinut massasta.

2) Perfektionismi. Perfektionismi ja täydellisyyden rakastaminen ovat kaksi eri asiaa. Perfektionismi merkitsee sitä, ettemme hyväksy epäonnistumista – ja kun epäonnistumme, emme kestä sitä, luovumme taistelusta. Perfektionismi nousee ylpeydestä.

On hyvin todennäköistä, että epäonnistumisia tulee. Vaarana on se, että ne meistä, jotka olemme perfektionisteja, annamme silloin periksi ja tyydymme keskinkertaisuuteen.

Jokaisen kaatumisen jälkeen on noustava ylös ja yritettävä uudelleen, kuten huippu-urheilijat tekevät. Kompuroivat pikkulapset ponnahtavat pystyyn kerta toisensa jälkeen – tarvitsemme heidän yksinkertaisuuttaan ja periksi antamattomuuttaan. Meidän on nähtävä jokainen päivä – jokainen tunti – uutena lukuna elämässämme, niin kuin se onkin.

3) Kärsimättömyys (itsemme suhteen). Hyve, kuten hyvä viini, kypsyy hitaasti. Edistys ei tule pakottamalla. Ole kärsivällinen. Suuria, nopeita käänteitä voi tapahtua uskonnollisissa ja filosofisissa vakaumuksissa, mutta ne ovat todella harvassa, mitä tulee luonteeseen. Anna hyveelle aikaa.

4) Kärsimättömyys (muiden suhteen). Kuvittelemme, etteivät maalliset asiat kosketa hengellistä todellisuutta, ja siksi emme huomaa, kuinka ihmiset ympärillämme – puolisot ja lapset, asiakkaat ja työkaverit – ovat tietämättäänkin jalon matkamme avustajia ja kanssamatkustajia (ja me heidän). Escrivá kysyy: ”miten ilman … ristiriitoja lähimmäisesi kanssa voisit tasoittaa luonteesi särmät ja epätasaisuudet – epätäydellisyydet ja virheet – saavuttaaksesi viimeistellyn, hiotun ja lujan lähimmäisenrakkauden ja täydellisyyden muodon?”[1]

Nekin ihmiset, joista emme ole haltioissamme, tulisi nähdä pikemmin lahjana kuin maanvaivana. He tarjoavat meille huomaamattaankin valtavan määrän tilaisuuksia parantua. Tarvitsemme viisautta osataksemme toimia heidän kanssaan, itsehillintää ettemme suutu, rohkeutta pysyäksemme kärsivällisinä ja oikeudenmukaisuutta antaaksemme heille kaikesta huolimatta sen, mikä heille kuuluu. Monessa tapauksessa tämä tarkoittaa heidän auttamista näkemään heikkoutensa ja vahvistamaan luonnettaan.

5) Itsensä päästäminen helpolla. Tämä luonnollinen taipumus voi merkittävästi hidastaa matkantekoamme tai jopa pysäyttää sen. Ota itseäsi niskasta kiinni. Hillitse mielialasi, mielitekosi ja alhaiset halusi, hautaa rakkaat mielipiteesi. Nosta henkisen pelisi panoksia. Nouse korkeuksiin, äläkä koskaan tule alas.

Mutta miten? Miten voin voittaa kaikki esteet, mukaan lukien sen kaikkein suurimman … oman itseni? Näin.

Omantunnon tutkiskelu

Käytä päivän päätteeksi muutama minuutti ja arvioi mennyttä päivää hyveiden näkökulmasta. Vahvista päätöksesi arvottomien asenteiden ja käyttäytymismallien kitkemiseksi. Seuraa näitä neuvoja:

A. Pidä mielessäsi tutkiskelun tarkoitus. Tavoitteesi on ymmärtää, missä kuljet päivittäisessä matkassasi erinomaisuuteen. Kyse ei ole mistään psykoanalyysistä tai omaan napaan tuijottamisesta.

Oikein tehtynä ja jatkuvana tapana omantunnon tutkiskelun tulisi synnyttää aitoa katumusta ja aitoa sydämen kääntymystä.

Se tähtää tulevaisuuteen, sillä se käskee parantamaan huomenna siinä, missä tänään ei mennyt hyvin. Tutkiskelun päämäärä on paikantaa ja kitkeä paheet ja heikkoudet, jotta pysyt hengellisessä huippukunnossa matkallasi erinomaisuuteen.

B. Erota luonteen ja temperamentin heikkoudet huolellisesti toisistaan. Tutkiskele omaatuntoasi syvältä. Pohdi päivän tekemisiäsi hyveen näkökulmasta. Pohdi heikkouksiesi juuria. Ennen kaikkea keskity siihen, mitä sinun pitää muuttaa (arvosi ja luonteesi), ei siihen, mitä sinun ei pidä ja mitä luultavasti et edes voi muuttaa (temperamenttisi).

Edellä nähtiin, että temperamentti ei antaudu muutokselle. Temperamenttia ei voi vaihtaa kuin kenkäpareja. Jos olet synnynnäiseltä temperamentiltasi flegmaattinen, ei ole mitään järkeä yrittää esittää intohimoista. Työstä mieluummin luonnettasi. Kasvaessasi persoonasi tasapainottuu ja sen piikit hioutuvat.

C. Ole objektiivinen. Todellinen itsetuntemus tulee vain Jumalan kohtaamisesta. Astu Jumalan läsnäoloon ja kysy: ”Kuka sinä olet?” Sitten: ”Kuka minä olen?” Vasta ymmärrettyäsi perustavanlaatuisen suhteesi Jumalaan ja sen mukana kohtalosi ja kutsumuksesi voit nähdä kirkkaasti sen, mitä sinun täytyy muuttaa ja mitä sinusta täytyy tulla.

D. Ole konkreettinen. Älä kysy itseltäsi vain sitä, oletko hyvä vai paha. Tällainen yleisluonteisuus johtaa harvoin mihinkään. Sen sijaan palauta mieleesi tilanteet, jolloin epäonnistuit hyveissä viimeisen 24 tunnin aikana, ja sen jälkeen aseta itsellesi henkilökohtaiset, konkreettiset tavoitteet seuraavalle päivälle.


[1]. J. Escrivá, Tie, nro. 20.