Tilaa Hyvejohtajuus-kirja
Skip to content

Kiitokset

Suureksi onnekseni minut synnyttivät ja kasvattivat poikkeuksellisen hyveelliset ihmiset. Tämä saattaa kuulostaa modernista lukijasta hiukan teennäiseltä, mutta se on totta. Viittaan perheenjäseniini, upeisiin vanhempiini sekä isovanhempiini, jotka aikoinaan muuttivat Neuvostoliitosta Ranskaan. He olivat sydämellisiä ihmisiä, joiden elämä heijasti täysin luontaisesti suurisieluisuutta, nöyryyttä, viisautta, rohkeutta, itsehillintää ja oikeudenmukaisuutta.

Tässä kirjassa näkyy heidän perintönsä, kuten myös niiden suurmiesten ja -naisten, joiden poikkeuksellinen esimerkki innoitti minua lukio- ja yliopistovuosinani. Aleksandr Solzhenitsynin vaikutus on suuri, mutta voisin nimetä monia muita, kuten paavi Johannes Paavali II:n.

Kasvoin 1960- ja 1970-lukujen kumouksellisessa Pariisissa. Punaisella vallankumouksella oli yhtä lailla sekä korkeakoulutettujen että rivikansalaisten tuki. Pariisilaisherkuilla hemmotellut lapset tiesivät, mitä halusivat – kommunismin. Useimmat hylkäsivät sen korruptoituneen ja tahdottoman brezhneviläisen muodon kallistuen sen sijaan jämptimpään maoistiseen maksimalismiin. Heidän ihastuksensa kommunismiin oli syvä, mutta heidän tietämättömyytensä rauta- ja bambuesirippujen takaisesta elämästä oli pohjaton.

Viimein tämän tietämättömyyden taivaan valaisi kirjallinen pommi, Solzhenitsynin Vankileirien saaristo. Teos paljasti moraalisen ilmaston lavasteet ja tyhjyyden, raikas ilma korvasi tunkkaisen. Hänen sankarillinen todistuksensa, suunnaton rohkeutensa ja – täysin trendienvastaiset – kristilliset arvonsa antoivat hänestä barrikadien eksyneitä opiskelijoita nuorekkaamman, varteenotettavamman ja ajan tosi tarpeita paremmin ymmärtävän vaikutelman. Hänet tullaan aina näkemään Venäjällä ja sen ulkopuolella hyvejohtajuuden esikuvana.

Elämäni toinen – ja itse asiassa suurin – inspiraation lähde on espanjalainen pappi ja roomalaiskatolisen kirkon pyhimys Josemaría Escrivá, Opus Dein perustaja. Hän opetti minulle sen, että Kristuksen kuuluisa käsky – ”Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isännekin on täydellinen” (Matteus 5:48) – oli osoitettu kaikille hänen seuraajilleen kaikkina aikoina, myös minulle; että se merkitsee inhimillisten ja jumalallisten hyveiden mukaan elämistä; ja että se henkilökohtainen täydellisyys, johon Kristus kutsuu koko ihmiskuntaa, on saavutettavissa, jopa minun saavutettavissani. Pyhä Josemaría omisti elämänsä auttaakseen ihmisiä saavuttamaan tämän loistavan päämäärän. Hänen opetuksensa, esimerkkinsä ja henkensä läpäisee kirjani kannesta kanteen.

Haluaisin kiittää rakkaita vanhempiani heidän pyyteettömästä rakkaudestaan ja tuestaan. He tukivat tämän kirjan syntymistä monella tapaa.

Olen kiitollisuudenvelassa myös niille ystäville ja kollegoille, joilta sain ammattitaitoista apua ja neuvoa. He ovat: Michael O’Brien, Radoslaw Koszewski, Oskari Juurikkala, Mark Hamann, Josemaría Cameán, Lembit Peterson, isä Rudolf Larenz, don Juan José Sanguinetti, don Horacio Antunez, Varro Vooglaid, Sardor Nasyrov, Rodrigo Preciado, Emil Anton ja Jason Lepojärvi.

Ennen kaikkea haluaisin kiittää Anthony Salviaa, joka osallistui kirjan tekoon sen kaikissa osa-alueissa lähes kanssakirjailijan panoksella. Olen hänelle ikuisesti kiitollinen.

Lopuksi aivan ehdoton kiitos kuuluu John Powersille, joka alusta asti vakuuttui kirjan tärkeydestä, ja Kevin Leylle, joka ensimmäisenä luki käsikirjoituksen (oivalluksella).

On sanomattakin selvää, että kirjoittaja on itse vastuussa mahdollisista virheistä ja puutteista.