Skip to content

Kirjanjulkistamistilaisuus

Kirjanjulkistamistilaisuus Cafe AallossaAlexandre Havardin Virtuous Leadership (New York: Scepter, 2007) julkaistiin 6. käännöksenä suomeksi Hyvejohtajuus (Providentia, 2009).

Julkistamistilaisuus ja paneelikeskustelu pidettiin aistillisen elegantissa, Alvar Aallon sisustamassa Cafe Aallossa, Helsingin Akateemisen kirjakaupan 2. kerroksessa.

Paneelikeskustelu

Paneelikeskustelun teemana olivat hyveet, johtajuus ja niiden yhteispeli nykymaailmassa – hyvejohtajuus. Aihe on äärimmäisen ajankohtainen myös Suomessa (vaalirahasotku, talouspetokset).

Haastattelija ei päästänyt panelisteja helpolla, mutta (tai ehkä juuri siksi) keskustelu oli äärimmäisen kiinnostavaa – ja jopa hauskaa, vaikka aihe itsessään on vakava.

Kirjanjulkistamistilaisuus Cafe Aallossa 2

Kuvassa Providentian kouluttaja ja konomisti Oskari Juurikkala, toimittaja Jan Ahonen, joka toimi juontajana, Timo Soini, Alexandre Havard ja Sari Essayah.

Timo Soini:

Monimutkaisessa maailmassa yksinkertainen on arvokasta. Alexandre Havardin Hyvejohtajuus oli täynnä teräviä oivalluksia.”

Hyvejohtajuus on äärettömän ajankohtainen monella tapaa, myös talouspoliittisesti. Järjestelmien romahtaminen ei selity yksin järjestelmän heikkoudella, vaan kysymys palautuu ihmiseen.”

Hyvejohtajuus muistutti, että ellei mies huolehdi perheestään hän on pian perheetön mies.”

Pohdinnat temperamentista ja itsehillinnän hyveestä muistuttivat siitä, että silloin kun puhuu, täytyy miettiä mitä tulee päästäneeksi irti…”

Hyveen käsite– väitän, että se ei ole meille suomalaisille ihan yksiselitteinen. Ihmiset kysyvät: Mikä hyve on? Vastataan: Juu, se on jotain hyvää, onkohan se jotain syötävää… Me suomalaiset tarvitsemme muistutusta siitä, mitä itse asiassa hyve tarkoittaa. Se on konkreettisempaa, kuin arvot ja muut abstraktit hyvät.”

Täytyy antaa myös kääntäjälle pisteitä. Se ei ollut ihan helppoa, olen katsonut alkuperäistä englanninkielistä teosta. Kirja oli loistavasti käännetty, sillä jopa minäkin ymmärsin sen.”

Sari Essayah:

’Johtajuus on monen kutsumus, ei harvojen’, sanoo Alexandre Havard. Sanoisin jopa, että se johtajuus, mistä Havard puhuu – hyvejohtajuus – on jokaisen ihmisen kutsumus.”

Hyvejohtajuuden ajatukset totuudellisuuden ja rohkeuden hyveistä kolahtivat, ne antoivat rohkeutta jatkaa valitsemallani tiellä politiikassa, jossa hyvä vaatii joskus sitä, ettei kulje valtavirran mukana.”

Hyvejohtajuus on todella äärimmäisen ajankohtainen. Hyväkään uusi laki tai sääntely ei koskaan korvaa moraalia. Aina löytyy välittömästi se juristien armeija, joka alkaa etsimään porsaanreikiä, joita voisi hyödyntää. Sen vuoksi päättäjien on kasvettava hyvejohtajuuteen.”

Urheilumenestys ei takaa sitä, että kasvaa ihmisenä– ellei sitten noudata hyvejohtajuuden periaatteita.”

Hyvejohtajuus on täynnä loistavia lyhyitä lauseita, joita kirjan luettuaan rupeaa siteeraamaan huomaamattaan.”

Hyvejohtajuus on ajaton kirja.”